-->
Logo

En Yeniler

Oruçla ilgili Sözler

oruçla ilgili sözler, oruçla ilgili durumlar, oruçla ilgili özlü sözler, oruçla ilgili sözler facebook, oruçla ilgili resimler

Canımı elinde tutan Allah'a ant ederim ki; oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur: Allah der ki: Ağzı kokan şu kul şehvetini, yemesini, içmesini benim amaçlı terk etmekte . Mademki sadece benim amaçlı oruç tutmuş, o orucun ecrini ben veririm.

Ey vatandaşlar kocaman ve kutlu bir ay yaklaştı, gölgesi başınızın üstüne düştü. Bu öyle bir aydır ki, içerisinde bin aydan daha hayırlı meydana gelen Kadir Gecesi vardır. Allah o kutlu ayın gündüzlerinde orucu ftalep, gecelerinde beyhude namazı yasal kıldı.Cenabıhak'ım senin rızanla oruç tuttum ,  senin rızanla orucumu açıyorum .

Ey iman edenler! Cenabıhak'a karşı gelmekten sakınmanız amaçlı sizden öncekilere farz kılındığı benzeri sizlere de farz kılındı .   ( Bakara suresi 183 )

Oruçlunun iftar vakti hemen reddedilmeyen tek duası vardır .

Kim Ramazan orucunu farz olduğuna inanarak ve sevabını Cenabıhak'tan kasten gönül hoşluğu ve tam tek ihlas ile tutarsa geçmiş minik günahları bağışlanır .

Oruçlu iken ölüm etmiş kimseye Cenabıhak kıyamete civarı oruç tutmuş sevabı yazar .

Yalanla ,  gıybetle zedelenmeyen oruç ,  fenalıklara siperdir .  Oruçlu durumda olan tek kimse ,  tek müminin aleyhinde dedikodu ve ona işkence etmedikçe ,  iftar vakti edinceye civarı ibadettedir .

Kim iman ederek ve sevabını Cenabıhak'tan umarak Ramazan orucunu tutarsa bir önceki günahları affedilir .

Kim Cenabıhak Teâla yolunda tek zaman oruç tutsa ,  Cenabıhak onla beraber ateş arasına ,  genişliği gökyüzü ile talep arasını tutan tek hendek kılar .

Centam olarak'in tek kapısı var ,  yerine  " Reyyan "  derler ,  oradan fakat oruçlular girebilir .
Yemekten ve içmekten kesilmek oruç değildir .  Oruç ,  çirkin laf söylemekten ,  berbat temastan ,  nefsin boyunduruğundan arınmak ve fena hareketlerden sakınmaktır .

Bu ayda  ( Ramazan )  tek farzı inşa etmek ,  yabancı aylarda yetmiş farz mahaline geçer .
Her tek iyilik amaçlı on mislinden yedi surat misline civarı cevap olabilmektedir ,  fakat oruç başkadır .  Nedeni Ise oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim .

Oruçlu amaçlı birisi iftar vakti ettiği zaman ,  diğer Rabbi ile karşılaştığı zaman olmak üzere 2 sevinç vardır .

Ramazan'da orucunu tutup da Şevval'den de altı zaman tutan kimse tüm yıl oruç tutmuş gibidir .
( R .  Salihin ,  1259 )
Bu ayda  ( Ramazan )  minik kocaman tek hayır yapan birey ,  yabancı aylarda tek farz eda etmiş benzeri sevap alır .

Yalanla ,  gıybetle zedelenmeyen oruç ,  fenalıklara siperdir .  Oruçlu durumda olan tek kimse ,  tek müminin aleyhinde dedikodu ve ona işkence etmedikçe ,  iftar vakti edinceye civarı ibadettedir .

Her kim oruçluya bir yudum su verirse, Allah da ona benim mahşerdeki havuzumdan öyle bir su içirecektir ki, Cennete girinceye civarı tekrar susuzluk çekmeyecektir."

Kim, üstünde Ramazan ayının orucu meydana geldiği takdirde can verecek olursa, (ölünün velisi) her bir zaman mahaline , bir fakire yemek versin.

Bu ay (Ramazan) Allah amaçlı açlık ve susuzluğun, derman ve imanın meşakkatlerine sabır ve tahammül ayıdır.

Kim niyetli meydana geldiği takdirde unutur ve yerse ya da içerse orucunu tamamlasın. Zira ona Allah yedirip içirmiştir. (Müslüman, Sıyam 17bir, (bir155); Tirmizi, Savm 26, (72bir))
Kim bir kavme konuk olursa, onlar izin etmedikçe  ( beyhude ) oruç tutmasın.

Oruç der ki: Ey Rabbim, gerçek ben onu, yâni oruçluyu, gündüzleri yemekten ve şehvetlerden menettim. Onun ile ilgili beni şefaatçi kıl!

Şurası kesin ki, oruçlunun iftarını açtığı süre reddedilmeyen makbul bir duası vardır.

Ramazan ayı girdiği süre cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslüman, Sıyam 2, (bir079)

Oruçlunun yakınında oruçsuzlar yemek yemek olursa, melaike oruçluya rahmet okurlar.

Kim Allah Teâla yolunda bir zaman oruç tutsa, Allah onla beraber ateş arasına, genişliği gökyüzü ile talep arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihad 3, (bir624)

Kim Ramazan orucunu, farz olduğuna inanarak ve sevabını Allah'tan kasten , gönül hoşluğu ve tam bir ihlâs ile tutarsa evvel minik günahları bağışlanır. Oruç Şefaat Edecektir. (Buhârî, Kitâbu'l- imân)
Resul-i Ekrem Efendimiz; "Ey vatandaşlar kocaman ve kutlu bir ay yaklaştı, gölgesi başınızın üstüne düştü. Bu öyle bir aydır ki, içerisinde bin aydan daha hayırlı meydana gelen Kadir Gecesi vardır. Allah o kutlu ayın gündüzlerinde orucu ftalep, gecelerinde beyhude namazı yasal kıldı."

Ramazan ayını, hilâli görmedikçe ya da sayıyı ikmal etmedikçe öne alıp başlatmayın. (Hilali görüp ya da sayıyı tamamladıktan) daha sonra müteakip hilâli görünceye ya da sayıyı tamamlayıncaya civarı orucu tutun.

İslam 5 asal üstüne bina edilmiştir: Allah'tan yabancı ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kâbe'ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. ( Tirmizi, İman 3, (2612)

Bu ayda (Ramazan) her kim niyetli bir mümine iftar edecek bir şey verirse, yaptığı bu iş günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden kurtulmasına gerek olur . Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmeden onun civarı sevaba kavuşur.